Muista Tahdon!

Tasa-arvoista avioliittolakia puitiin eduskunnassa näkyvästi viime vuoden lopulla. Lakia kannattavat voittivat isossa salissa äänestyksen luvuin 105-92. Eduskunta asettui kansan selvän enemmistön kannalle, mikäli on mielipidemittauksia uskominen – ja miksei olisi. Kun äänestyksen tulos tuli julki, riemu repesi tuhatpäisessä Tahdon-mielenosoituksessa Musiikkitalon edustalla.

Tästä voitosta huolimatta tasa-arvoinen avioliittolaki on ajankohtainen myös tulevalla vaalikaudella. Jotta laki voisi astua suunnitelmien mukaisesti voimaan vuonna 2017, pitää seuraavan eduskunnan tehdä vielä lisää lakimuutoksia.

Seuraava eduskunta voi siis vielä mitätöidä viime marras-joulukuisten äänestysten tulokset. Muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on tähdentänyt, että hänen puolueensa pyrkii seuraavaan hallitukseen mukaan kumotakseen tasa-arvoisen avioliittolain.

Jos kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä on sinulle tärkeää, kannattaakin tarkoin tutustua ehdokkaiden kantoihin tasa-arvoisesta avioliittolaista ennen äänestyspäätöksen tekemistä.

Muistia on hyvä virkistää tutkailemalla sitä, miten eduskuntaryhmät tästä laista viime vuonna äänestivät.

Jo pitkään kannatusmittausten kärjessä keikkunut keskusta otti äänestyksessä vahvasti lain vastaisen kannan. Keskustan edustajista lakia vastusti 30 ja puolsi 6. Vastustajien joukossa oli muun muassa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Kokoomuksen äänet jakaantuivat vastaan 16 puolesta 28. Sdp:ssä puolustajia oli 37 ja vastustajia 2. Perussuomalaisista lakia puolsi vain Arja Juvonen. Vihreistä lakia kannattivat kaikki. Kristillisdemokraateissa taas kaikki vastustivat. Rkp:ssä yksi oli vastaan.

Toteutuessaan tasa-arvoinen avioliittolaki tarkoittaisi muun muassa sitä, että nais- ja miesparit saisivat avioituessaan saman sukunimen ilman erillistä hakemusta. He voisivat adoptoida yhdessä. Pareja ei enää eroteltaisi sukupuolisen suuntautumisen mukaan virallisissa lomakkeissa. Sateenkaariperheiden lapsille ja heidän ympäristölleen laki viestisi, että heidän perheensä ovat ihan yhtä hyviä ja arvokkaita kuin heteroperheet.

Miten sitten itse äänestän, jos eduskuntaan pääsen? Olen tasa-arvoisen avioliittolain puolella – vaalikoneita mukaillen täysin samaa mieltä. Kaikilla ihmisillä on oikeus rakkauteen. Hyvä vanhemmuus ei ole sukupuolesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta kiinni.