Sairastaako teillä 10-vuotias yksin kotona?

Tänäänkin sangen moni vanhempi kipuilee työn ja perhe-elämän sovittamisen kanssa. 10-vuotias lapsi on alkanut yöllä kuumeilla ja voida pahoin eikä hoitajaa löydy lyhyellä varoitusajalla. Töihinkin pitäisi mennä.

Yllä mainitussa tapauksessa työnantajan ei tarvitse lain mukaan antaa vanhemmalle vapaata lastenhoitamista varten.

Nyt vanhemmalla on oikeus jäädä tilapäiselle hoitovapaalle hoivaamaan äkillisesti sairastunutta alle kymmenvuotiasta lasta, jos hoito ei järjesty muuten. Lain mukaan lasta saa jäädä hoitamaan enintään neljäksi päiväksi.

Omankin kokemukseni mukaan nykymalli on vaikea, kun kotona potee 10 vuotta täyttänyt kovassa kuumeessa tai vatsataudissa oleva lapsi. Yksikään vanhempi tuskin haluaa jättää tällaisessa tilanteessa lasta yksin kotiin. Virallinen ikäraja ei kuitenkaan jousta. Edes palkattomasti ei voi jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta, ellei työnantaja tähän suostu. Oma lukunsa on, että lapsiperheille palkattomat päivät tuntuvat hyvin nopeasti arjessa. Varsinkaan yksinhuoltajaperheissä ei palkattomien päivien pitäminen ole vaihtoehto.

Jos kyseessä on yli 10-vuotias kehitysvammainen lapsi, voi vanhempi jäädä hoitamaan häntä eräiden työ- ja virkaehtosopimusten perusteella, mutta lainsäädäntö ei tätä eritystä tarvetta tunne.

Monelle sairasta lastaan kotona hoitaneelle vanhemmalle on yllätys, että hoitojakson palkanmaksu on kiinni alan työehtosopimuksesta tai työnantajan joustohalusta. Nyt alakohtaiset työehtosopimukset määrittelevät palkanmaksun, yleensä palkka maksetaan kolmelta päivältä. Järjestelmä ei ole siis kaikille työntekijöille yhtenäinen eikä tasapuolinen. Samalla työpaikallakin käytännöt voivat vaihdella sen mukaan, mihin ammattiliittoon työntekijä kuuluu.

Työnantajan näkökulmasta pienten lasten vanhempi saattaa olla vähemmän houkutteleva palkattava kuin lapseton. Perheystävällinen työantaja joutuu varautumaan vanhempien äkillisiin poissaoloihin ja miettimään, miten työt hoidetaan työntekijän ollessa poissa. Onneksi perheitä ymmärtäviä työnantajia löytyy. Monilla työpaikoilla esimerkiksi etätyöskentelymahdollisuus helpottaa, kun kotona on sairastupa.

Sekava nykymalli ei ole lapsen eikä perheiden edun mukainen. Nykyiset käytännöt pitäisi yhtenäistää lain tasolla ja samalla lakiin pitäisi kirjata oikeus hoitaa kotona äkillisesti sairastunutta lasta 13 ikävuoteen asti. Lakiin pitää myös erikseen kirjata kehitysvammaisia lapsia koskeva ikäraja.

Usein puheissa työ ja perhe asetetaan toistensa kanssa vastakkain. Ensi vaalikaudella pitäisikin koettaa kääntää tuo vastakkainasettelu sujuvaksi yhteiseloksi. Yksi etappi tiellä sujuvaan yhteiseloon on juuri sairaan lapsen hoitamista varten tarkoitetun tilapäisen hoitovapaan ulottaminen alle 10-vuotiaista 13-vuotiaisiin lapsiin.