Aprin ajankohtaiset – huhtikuu 2024

Ajankohtaista

Huhtikuu vaihtui toukokuuksi työväenjuhlan ja keväisen sään siivittämänä.

🌹Hallituksen leikkaukset toiselle asteelle on estettävä!

Olen erittäin huolissani hallituksen suunnitelmista rajata maksutonta toiseen asteen opetusta. Tämä on koulutuspoliittisesti ehdottomasti väärä päätös. Jos nuoren opiskelu jatkossa riippuu oman tai vanhemman lompakon paksuudesta, niin eihän se ole järkevää. Kehysriihessä tehty päätös koskee niin lukioita ja ammatillista koulutusta.

Helsingin sosialidemokraattinen valtuustoryhmä vaatii, että Helsingissä toisen asteen opiskelijoille turvataan maksuttomat oppimateriaalit myös jatkossa. Jätimme ryhmänä valtuustoaloitteen 24.4. valtuuston kokouksessa. Vaadimme, että helsinkiläisissä kouluissa ja oppilaitoksissa turvataan ensimmäisen ammatillisen tutkinnon tai lukion maksuttomat oppimateriaalit opiskelijalle sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta.

Tämä huolestuttava suuntaus on otettava vakavasti tulevissa budjettineuvotteluissa ensi syksynä. Helsingin kaupungin on mahdollistettava omilla toimillaan opiskelijoiden maksuton opiskelu koko toisen asteen tutkinnon ajan ja siten kompensoitava hallituksen koulutusleikkauksen vaikutus nuorten välisen koulutuksellisen yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

Voit lukea lisää asiasta esimerkiksi Helsingin uutisista: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6711350

Tutustu myös Helsingin SDP valtuustoryhmän aloitteeseen aiheeseen liittyen:

https://helsinki.sdp.fi/…/sdp-helsingin-valtuustoryhma…

🌹Ei ekaluokkalaisten valintakokeille!

Teemme kaupungilla kokeilun, voimmeko luopua kaksikielisen opetuksen valintakokeista ensimmäiselle luokalle menevien kohdalla. Jatkossa oppilaat valittaisiin ensimmäiselle luokalle arvalla eikä valintakokeita enää järjestettäisi.

Tämän tarkoitus on esikoululaisten edun parempi toteutuminen. Nykyinen valintakoekäytäntö on johtanut siihen, että varsinkin suomi–englanti-opetuksen kohdalla jo pieniä lapsia viedään valmennuskursseille.

Helsingissä on mahdollista saada kaksikielistä opetusta ensimmäiseltä luokalta alkaen seuraavissa kielissä: suomi–ruotsi, suomi–pohjoissaame, suomi–viro, suomi–venäjä, suomi–kiina, suomi–espanja ja suomi–englanti.

Haluamme kehittää ja muuttaa järjestelmää vastaamaan paremmin lasten etua. Eskarilaisten stressaaminen ja paineen aiheuttaminen ei edistä tätä.

Valintakokeista luovutaan ensin kahden vuoden kokeiluajaksi, mutta kokeilusta toivotaan pysyvää käytäntöä.

Päätöksentekoon kaksikielisen opetuksen valintakokeesta luopuminen tulee kasvatuksen ja koulutuksen suomenkieliseen jaostoon vielä ennen kesälomia.

Voit katsoa ja lukea Ylen jutun aiheesta tästä: https://yle.fi/a/74-20083435

🌹Murretaan ennakkoluuloja!

Helsingin Vanhemmat ry HELVARY kutsui päättäjiä ja toimialan työntekijöitä tutustumaan Ali Al-Saffun elokuvaan Normaalii ja sen mahdolliseen käyttöön toisen asteen opetuksessa.

Normaalii on Ali Al-Saffun ja muiden lahjakkaiden nuorten itsensä käsikirjoittama, ohjaama, kuvaama, leikkaama, äänittämä ja tuottama ajankuva itä-Helsingistä ja välitilaan jääneistä, itseltäänkin kadonneista nuorista. Näille nuorille Suomi näyttää linnakkeelta, jonka valloittamiseen eivät voimat riitä.

Uskon, että tällä nuorten tekemällä elokuvalla on mahdollisuudet toimia välineenä mm. rasismin ja ennakkoluulojen vastaisessa työssä kouluissa ja oppilaitoksissa. Omassa elämässä useat elokuvat ovat toimineet keskustelun avaajina niin lasten kuin ystävien kanssa. Erilaisia teemoja voi todella hyvin käsitellä kirjojen ja elokuvien avulla.

Nuorten itsensä tuottama koulutusmyönteinen elokuva toimiikin varmasti nuorille keskustelun avauksena aiheisiin, joita elokuvassa käsitellään.

Mutta elokuvan viesti olisi myös meihin vanhempien hyvä kuulla ja nähdä. Kaikkien lasten ja nuorten tie koulutukseen ja muihin mahdollisuuksiin ei ole yhdenvertainen, ei Suomessa eikä Helsingissäkään.

Tästä voit lukea lisää:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010116517.html

🌹Monia kohtaamisia

Huhtikuu ei eronnut muista kuukausista tapaamistenkaan kohdalla. Niitä riitti aina TET-harjoittelijoista vammaisneuvostoon sekä eri demariporukoihin. Aiheina kuitenkin aina lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi – tavalla tai toisella.

Eräästä alkuvuoden vierailusta Helsingin uutiset tekivät jutun huhtikuussa. Kyse on nimittäin Stadin ammatti- ja aikuisopiston uudesta pienpanimosta. Monialaista yhteistyötä voidaan toteuttaa loistavasti jo koulussa.

https://www.helsinginuutiset.fi/incoming/6685311