Mitä apulaispormestarin syyskuu piti sisällään?
Keskustelu ensi vuoden budjetista käynnistyi lautakunnassa
Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta, kuten muidenkin toimialojen lautakunnat, käsittelivät syyskuussa ensi vuoden talousarvioehdotusta. Itse prosessi alkaa jo paljon aikaisemmin, sillä virkakunta tekee joka vuosi annettujen raamien mukaisen ehdotuksen, ja aihetta käsitellään monen monta kertaa ennen kuin poliitikot saavat aiheen pöydälleen. Nyt esitettiin reilu 17 miljoonan leikkauksia toimialalle, sillä raamit ovat todella tiukat – eikä hintojen nousu helpota tätä.
Tein talousarviota käsitellessämme lautakunnassa yhdessä työstetyn ja yksimielisesti hyväksytyn esityksen, jonka mukaan esitettyjä leikkauksia ei voi hyväksyä, sillä ne eivät mahdollista kaupunkistrategian mukaista palvelujen tarjoamista.
”Lautakunta siis edellyttää, että ensi vuoden talousarviossa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle varataan riittävät resurssit lainsäädäntöön ja kaupungin omiin päätöksiin perustuvan palvelutason ylläpitämiseksi.
Lautakunnassa pidetään hyvänä, että toimialalla etsitään keinoja varojen tehokkaaseen käyttöön, mutta kaupungin niin sanottu kategorinen tuottavuustavoite ei sovellu kovin hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, sillä se voi johtaa toimenpiteisiin, jotka pahimmassa tapauksessa vaarantavat palveluiden laadun ja syventää entisestään henkilöstöpulaa. Tämä tulee ottaa budjetista neuvoteltaessa vakavasti huomioon.”
Varsinaiset poliittiset neuvottelut alkavat lokakuun viimeisellä viikolla. Silloin budjetti muotoutuu lopulliseen muotoonsa. Tiukka kuukausi siis tiedossa.
Syksyn vierailut jatkuivat
Syyskuussa tuli vierailtua jälleen useammassa päiväkodissa ja nyt myös peruskouluissa. Osa vierailuista tapahtui yhdessä kansainvälisten vieraiden kanssa, joita muuten Helsingissä käy paljon. Suomalainen kasvatus ja koulutus kiinnostaa lähempänä ja kauempana, ja on hienoa nähdä, miten vierailu avaa selkeästi ihmisten ajatusmaailmaa.
Myös kansainvälinen media on kiinnostunut suomalaisesta koulutuksesta. Syyskuussa viikon ajan yhdysvaltalainen tv-ryhmä tutustui koulutusjärjestelmäämme ja valmisteli myöhemmin amerikkalaisen julkisen palvelun televisioverkossa ilmestyvää dokumenttia. PBS tavoittaa viikoittain noin 65 miljoonaa katsojaa. Nämä ovat hienoja mahdollisuuksia saada myös suomalaisuutta näkyville.
Koronasta palautumisen määrärahaa oppimisen tukeen ja oppikirjoihin
Pieni ilouutinen saatiin, kun koronasta palautumisen määrärahaa kohdennetaan nyt enemmän oppimisen tukeen ja oppikirjoihin. Helsingissä rahaa on kohdennettu monipuolisesti, mutta nyt lisäkohdennus ovat suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen oppikirjat.
Oppikirjojen hankinnalla pyritään konkreettisesti tukemaan koronan synnyttämää oppimisvajetta. Koulut päättävät itse toivotuista oppimateriaaleista, mutta kasvatuksen ja koulutuksen toimiala haluaa tukea myös kirjojen hankintaa.
https://www.sttinfo.fi/…/koronasta-palautumisen-maararahaa…
Mitä muuta?
Apulaispormestarin työhön kuuluu paljon kokouksia, tapaamisia, vierailuja ja puhetilaisuuksia. Näitäkin oli syyskuu täynnä. Varsin vauhdikasta on siis ollut.
Lisäksi kouluterveyskyselyn tulokset julkistettiin, mutta kaupunkikohtaisia tuloksia saamme odottaa vielä etelän syyslomaviikon jälkeiselle viikolle, viikolle 43. Niistä siis myöhemmin lisää.
Jos haluat lukea enemmän siitä, mitä apulaispormestarin työ pitää sisällään, kannattaa lukea tuore blogini aiheesta: https://johannalaisaari.fi/…/aprin-ajatuksia-mita…/
Jaa tämä artikkeli