Puheeni Helsinki Pridessä 2024

Ajankohtaista
Kuva: Jukka Eggert

Hyvää Helsinki Prideä kaikille Kaivopuistossa!

On kunnia olla täällä tänään. Olen erityisen ylpeä olen siitä, että saamme Helsingin pormestariston kanssa olla Helsinki Priden suojelijoita tänä vuonna. Ja, että Helsinkiin on alkuviikosta julistettu Pride-rauha.

Lapsioikeusjuristina haluan nostaa lapset ja nuoret keskiöön, kun puhumme eriarvoisuuden poistamisesta. Yhdenvertaisuus kuuluu meille jokaiselle.

Me aikuiset näytämme toiminnallamme esimerkkiä lapsille ja nuorille. Siksi on tärkeää, että me emme hyväksy missään eriarvoisuutta, asiatonta kommentointia tai loukkauksia. Lapset oppivat meiltä aikuisilta, kuinka kohtaamme muut ihmiset ja miten keskustelemme asioista, joista olemme eri mieltä. Lapset oppivat meiltä, miten me aikuiset hyväksymme erilaisuutta.

Valitettavasti maailma ei ole valmis. Se on nostettava esille juhlankin keskellä. Viime aikoina on ollut aivan liikaa puheita ja tekoja, jotka saavat tuntemaan, että yhdenvertaisuus ottaa takapakkia. Asioita, joiden ei pitäisi tapahtua, mutta tapahtuu kuitenkin. Eikä se ole hyväksyttävää.

Ihmisoikeuksien merkitys korostuu aikoina, jolloin epävarmuus ja monenlaiset konfliktit koettelevat kaikkia. Näinä aikoina on pysyttävä lujana ja työskenneltävä yhdessä kaikille turvallisen kaupungin eteen.

Toivon ettemme anna pelolle tilaa, vaan pidämme kiinni siitä, että jokaisella meillä on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Helsinki on meidän kaikkien kaupunki.

Yhdenvertaisuuden puolustaminen on aloitettava lapsista, sillä lapsuus luo pohjan koko elämälle ja siten kestävälle ja hyvinvoivalle yhteiskunnalle. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla rauha kasvaa omaksi itsekseen. Sitä meidän aikuisten ja yhteiskunnan tulee tukea. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa yhtään tilaa.

Esimerkiksi alaikäisiä koskeva translaisäädäntö on asia, joka meidän aikuisten on saatava valmiiksi. Olin mukana sen valmistelussa Sanna Marinin hallituksen aikana toimiessani kansallisen lapsistrategian pääsihteerinä. Uudistus jätti ulkopuolelle alle 18-vuotiaat, mutta lakiuudistuksen yhteydessä eduskunta päätti, että valtioneuvoston pitää jatkaa valmistelua alaikäisten itsemääräämisoikeuden osalta. Tämän edistäminen on erittäin tärkeää.

Tiedän, että meillä on Helsingin kouluissa, koko Helsingissä ja Suomessa vielä valtavasti tehtävää yhdenvertaisuuden kanssa. Tarvitsemme kouluihin edelleen lisätietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta, jotta lapset ja nuoret voisivat paremmin.

Toivon, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus tulla kohdatuksia omana ainutlaatuisena ja arvokkaana itsenään. Sen eteen meidän tulee tehdä yhdessä töitä. Meidän tulee toimia niin, että jokainen lapsi ja nuori uskaltaa unelmoida, luottaa tulevaisuuteen ja itseensä.

Helsinki Pride näyttää loistavaa esimerkkiä luomalla ja ylläpitämällä toivoa silloinkin, kun se tuntuu vaikealta. Silloin kun ympäröivän maailman viesti tuottaa tuskaa. Rauha ja toivo syntyvät meidän ihmisten tekojen kautta.

Kaikki rakkaus on arvokasta — nyt juhlitaan sitä yhdessä! Annetaan Helsingin olla rakkauden pääkaupunki tänään ja joka päivä.

Kiitos.