Ajankohtaista lastensuojelusta

Muutaman viikon aikana olen keskustellut laajasti eri ihmisten kanssa lastensuojelun tilasta ja sen kehittämisestä (yllättäen).

Hyvin lyhyessä ajassa on käynyt selväksi, että aika harvalla on käsitystä siitä millaisia ovat tämän ajan vaikeat, vaativat ja monitahoiset lastensuojelun asiakastapaukset tai millaisissa oloissa osa lapsistamme elää tässä hyvinvointiyhteiskunnassa.

Käsitystä ei myöskään ole siitä muutoksesta, joka on tapahtunut aivan muutamassa vuodessa lastensuojelun kentällä. Esimerkiksi vakavasti oireileville tai sairastaville nuorille ei ole Suomessa oikeanlaisia sijoituspaikkoja tai apua helposti saatavilla, paikkoja on aivan liian vähän.

Kansainväliset jutut ovat merkittävästi lisääntyneet, on lapsikaappauksia, lapsiavioliittoja, ympärileikkauksia, boot campejä, ihmiskauppaa ja monia muita haastavia, vaikeita asiakastapauksia, joihin lainsäädännöstäkään ei löydy aina helposti vastausta.

Tähän kun lisätään jatkuvat lainsäädännön muutokset, lisääntyneet asiakasmäärät, vähäinen arvostus, matala palkkaus ja työn vaativuuden kasvu ei ole mikään ihme, että työntekijöiden vaihtuvuus on suurta. Kyse ei ole sen kummemmasta asiasta.

Yksi toive itselläni on, seuraavan kerran kun taas kehitetään, selvitetään, suunnitellaan, muutetaan tai tehdään jotain lastensuojelun eteen, niin toivoisin, että siinä ryhmässä olisi kerrankin sellaisia ihmisiä, jotka ihan oikeasti tekevät tätä vaativinta lastensuojelutyötä kentällä ja käytännössä eikä lastensuojelun lakimiehenkään käyttö ja näkemyksen selvittäminen olisi pahitteeksi. Tulisi ehkä sitten viimeinkin tehtyä sellaisia asioita, jotka vastaavat tätä aikaa ja todellisuutta.