Toukokuu takana, kesä edessä.
Tietomurron selvitystyöt jatkuvat
Toukokuun aloitti valitettava uutinen kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan tietomurrosta. Omia henkilötietoja kannattaa aktiivisesti suojata jo tässä vaiheessa, vaikka tietomurron laajuus on vielä selvityksessä.
Tämänhetkisen arvion mukaan on mahdollista, että tietomurto koskee noin 150 000 oppijaa ja lisäksi heidän huoltajiansa. Kuten kaupunki on aiemmin kertonut, myös koko kaupungin henkilöstö, eli noin 38 000 työntekijää, on tietomurron piirissä.
Kaupunki jatkaa selvitystyötä yhdessä viranomaisten kanssa ja tiedottaa asioiden edetessä. Kaupunkilaisten ei tässä vaiheessa esitutkintaa tarvitse ottaa poliisiin yhteyttä.
Kootusti tietoa asiasta saat: hel.fi/tietomurto-sivustolta.
Parhaimmillaan taiteella muutetaan maailmaa paremmaksi
Sain toukokuussa avata Työpajankadulla olleen Maatullin koulun todella ajankohtaisen ja tärkeän rasismin vastaisen näyttelyn ”Vain roskat lajitellaan”.
Näyttely kertoo siitä, miten rasismi vaikuttaa ihmisiin ja miten voimme yhdessä taistella sitä vastaan, kertoivat nuoret omassa puheessaan tilaisuuden avajaisissa. Tähän kuului myös rasismin käsittely tunneilla yhdessä ja jaettu omakohtaisia kokemuksia.
Taiteen avulla asioita oli jatkokäsitelty yksin ja ryhmässä. Minusta nuorten rohkeus ja uskallus tarttua vaikeaan aiheeseen on inspiroivaa. Myös taiteen merkitys korostuu erityisesti vaikeina aikoina ja vaikeiden asioiden käsittelyssä.
Parhaimmillaan taide kurottaa kohti tulevaisuutta, auttaa näkemään asioita toisin ja toisten näkökulmasta, herättää ajatuksia ja haastaa meitä. Viisas ja vastuullinen yhteiskunta vaalii sekä suojelee taidetta ja kulttuuria ja tunnistaa taiteen arvon myös yhteisöllisyyden vahvistajana ja tulevaisuuden rakentajana. Lapsille ja nuorille taide ja sen harrastaminen on erityisen merkityksellistä, sille se vahvistaa osallisuutta, mahdollistaa toimijuutta, rohkaisee vaikuttamiseen sekä omien näkemysten ja ajatusten jakamiseen taiteen avulla.
Parhaimmillaan taiteella muutetaan maailmaa paremmaksi! Tämä näyttely on ehdottomasti sellainen. Muutokset ovat nuorten mukaan jo näkyneet koulussa, niin luokissa kuin välitunneilla.
Vaikka näyttelyä ei pääse livenä ihailemaan, voi tästä päästä hieman tunnelmaan: https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010425074.html
Varhaiskasvatuksen opettajia Espanjasta
Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuus on globaali ongelma, sen olen kansainvälisissä tapaamisissa huomannut. Helsinki tai edes Suomi ei ole yksin tämänkään haasteen edessä.
Tätä on kaupungilla pyritty ratkaisemaan monin eri tavoin. Lähdimme myös kokeilemaan kansainvälistä rekrytointia Espanjasta ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen.
Nyt olemme päässeet siihen pisteeseen, että odotamme seitsemän kokeneen varhaiskasvatuksen opettajan muuttoa Suomeen ja työn aloitusta elokuussa.
Lue lisää: https://www.hel.fi/…/helsingin-ruotsinkielisissa…
Helsingissä vahvistetaan lapsivaikutusten arviointia
Vaikuttamistyö ja poliittinen työ ovat maraton, on usein minulle todettu. Näinhän se on. Vuodesta 2017 olen yhdessä monien muiden lapsioikeusjuristien sekä lapsen oikeuksista kiinnostuneiden ihmisten kanssa pitänyt lapsivaikutusten arviointia esillä. Koulutuksia, tilaisuuksia, materiaalia sekä puheita olemme pitäneet yhdessä ja erikseen.
Suurin saavutus oli, kun Sanna Marinin hallituksen aikana saimme tehtyä kansallisen lapsistrategian parlamentaarisessa komiteassa. Se oli iso ja historiallinen teko, joka edisti selvästi ymmärrystä lapsen oikeuksista.
Nyt on jälkeen yksi maaliviiva ylitetty. Helsinki ottaa myös lapsen oikeudet vakavasti ja edistää niitä laajemmin, yhdenvertaisemmin sekä laadukkaammin.
Tavoite on, että koko lapsivaikutusten arvioinnin prosessi tulee näkyväksi sekä meille poliittisille päättäjille että kaupunkilaisille. Silloin sitä on myös mahdollista arvioida jälkeenpäin ja katsoa, onnistuttiinko vai ei.
Lue lisää: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010409317.html
Jaa tämä artikkeli