Julkisen vallan suojeluvelvoitteen tulee toteutua

💔Äärimmäisen tärkeä artikkeli, jonka pohjalta herää itselle satoja ajatuksia.

Brunfeldtin sisarukset sijoitettiin perhekotiin ja alkoi vuosien kaltoinkohtelu: ”Sijaisäiti työnsi päätä vessanpönttöön”

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009210257.html?share=6a46d52b12b177a3646e37219f811cf8

🔥Selvityksiä on tehty ja tutkimustuloksia on, joten nyt tarvitaan tekoja. Viimeksi kouluterveyskyselyssä 2020 sijoitetut lapset kertoivat mielivaltaisuudesta, joukkorangaistuksista ja ruualla rankaisemisesta. Peräti kolmannes oli kokenut näitä. Kansallisen lapsistrategian valmistelun ohessa tehtiin myös kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten tekemistä kanteluista oikeusasiamiehelle julkaisu.

Lastensuojelun kokonaisuudistusta koskien toistan näkökulman, jota papukaijan lailla olemme usean kollegan kanssa toistaneet pitkään.

❗️Institutionaalisen väkivallan ehkäisy sijaishuollossa edellyttää lasten säännönmukaista kuulemista ja toimivaa valvontaa.

Lastensuojelun kokonaisuudistuksen yhteydessä on siis tätä asiaa koskien:

🎯arvioitava lastensuojelun sijaishuollon sekä palveluntuottajan vastuukysymyksiä, myös seuraamuksia on pohdittava

🎯siirrettävä lastensuojelun perhehoitoa koskeva sääntely lastensuojelulakiin

🎯säädettävä, että julkista hallintotehtävää tekeviä henkilöitä tulee ohjata, kouluttaa ja valvoa nykyistä enemmän

Vain näin voimme varmistaa, että julkisen vallan suojeluvelvoite voi toteutua kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten kohdalla.

♥️Nämä lapset tarvitsevat ja ovat oikeutettuja saamaan suojelua, apua ja tukea!

🌸Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen nosti juuri twitterissä esille seuraavan tärkeän asian: ”Samalla haluan sanoa tämän: nämä lapset eivät hyödy kovemmista rangaistuksista tai kurista.  He tarvitsevat toki rajoja, mutta vielä enemmän turvallisuutta. Meidän velvollisuutemme on korjata heidän vaurionsa, ja se on tehtävä hyvän kautta.”