Tasa-arvo on meidän kaikkien asia vuoden jokaisena päivänä

Minna Canthin ja tasa-arvon päivä on itselleni tärkeä juhlapäivä. Se on ensimmäinen naiselle nimetty liputuspäivä Suomessa.

Canth oli edelläkävijä sekä koulutuksen että naisten aseman kehittämisessä. Hänen teemansa ovat edelleen ajankohtaisia. Kunnallisessa päätöksenteossa erityisesti koulutus on keskeisessä roolissa. Myös perhepalvelut, asunto- ja liikennepolitiikka vaikuttavat olennaisesti naisten mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa.

Tasa-arvossa on viime kädessä kysymys ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Siitä, miten näet minut ja minkälainen meidän keskinäinen suhteemme on. Pohjimmiltaan siinä mitataan, pidämmekö toisiamme ensisijaisesti ihmisinä vai ulkoisten ominaisuuksienme edustajina. Ei se sen kummempaa ole. Jos juutumme stereotypioihin, jäämme paitsi suuresta osasta inhimillisyyden kirjoa.

Haluan toimia politiikassa siksi, että pienimpienkin ääni tulee kuulluksi. Meidän on nähtävä laajemmin, ymmärrettävä toisiamme enemmän, ja muistettava, että politiikka on nimenomaan yhteisten asioiden hoitamista.