2 thoughts on “Johanna vaalikoneissa

 1. Heippa,
  Hienoa että lapsille ja lapsiperheille on löytynyt puolestapuhuja, mutta minua kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet opiskelijoiden oikeuksista, esimerkiksi viimeaikoina puhuttaneesta opintotukimuutoksesta jatko-opinnoille/ toisille opinnoille? Miten tämä vaikuttaisi mm. työttömäksi valmistuviin ja ns. ”Myöhään heränneisiin” ammatinvaihtajiin? Miten tämä tukisi nuorisotyöttömyyttä? Nuorilta vaaditaan päätöksiä tulevaisuuden ammattinsa suhteen hyvin aikaisin, tämä lisäisi painetta päästä toivottuun oppilaitokseen ensimmäisellä yrityksellä. Nuoret eivät välttämättä uskaltaisi hakea muualle. Henkilökohtaisesti koen että kaikki opiskelu on kannustettavaa, sillä aikaisemmat opinnot voivat tukea uusia ja rikastuttavat elämää sosiaalisesti. Opintotuen saantia on muutenkin rajoitettu jo valmiiksi, mm. Tukikuukausien määrienrajoituksina. Ymmärrän että sinulle ammatinvalintasi on ollut selkeä päätös jo pienestä, mutta monelle asia ei valitettavasti ole näin.
  Kiitos, tsemppiä jatkoon vaalikirissä ja oikein hyvää kevättä!
  Ystävällisin terveisin,
  Erna Keränen

 2. Hei Erna,
  Entisenä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opintopäällkkönä opiskelijoiden asiat ovat edelleen minulle tärkeitä ja tuttuja. Olen myös tehnyt vaalien alla koulutuslupauksen ja liittynyt Yliopistopuolueeseen.
  Olen ehdottomasti sitä mieltä, että aikaisemmin suunniteltu opintotuen rajoittaminen ei ole tarpeen eikä oikeudenmukainen. Kuten itsekin mainitset osa ihmisistä haluaa vaihtaa alaa ja ammattia kesken opiskelun ja/tai työuran. Myös työttömänä on järkevää pohtia, olisiko uuden alan opiskelusta tai täydennyskoulutuksesta apua uuden työn saamisessa. Enemminkin uuden ala opiskelua tulisi tukea kuin estää.
  Nuoren koululaisen äitinä, olen seurannut sitä, kuinka nuorena jo pitäisi nykyisin tehdä valintoja, jotka ohjaavat tulevaa ammatinvalintaa. En näe tätäkään hyvänä asiana, koska kaikilla nuorilla ei ole minkäänlaista käsitystä ja tämä saattaa aiheuttaa suurta painetta nuorilla ja vääriä valintoja. Olen samaa mieltä, etteivät kaikki tiedä nuorena, mitä he haluavat opiskella ja mielestäni heillä tulee olla oikeus muuttaa mieltää ja vaihtaa alaa myöhemmin.
  Olen myös sitä mieltä, että kaikki opiskelu on kannattavaa ja opiskelua tulee tukea. Työssä jaksamisenkin kannalta on tärkeää, että ihmiset tekevät sellaista työtä, josta he pitävät ja jonka he kokevat omakseen.
  Ylipäätään koulutuksesta ei ole Suomessa varaa säästää, sillä tulevaisuudessakin Suomi voi kilpailla vain osaamisella.
  Hyvää kevättä sinulle!
  Johanna Laisaari

Vastaa