Lapset tiukentuneen maahanmuuttopolitiikan maksajia

Nykyisin käännytyspäätöksen saa entistä useammin turvapaikkaa tai oleskelulupaa hakeva pieni lapsi. Käännytetyissä on yhä enemmän alle kouluikäisiä, joilla ei synnyinmaassaan ole paikkaa minne mennä eikä vanhempia vastaanottamassa. Suomen maahanmuuttopoliittinen linja on lasten kohdalla selvästi tiukentunut.

Julkisuudessakin on kerrottu kyseenalaisista käännytyspäätöksistä. Täältä pääset lukemaan venäläisen Viktorian tapauksesta.

Tiukentunut maahanmuuttolinja on erottanut lapsia vanhemmistaan. Perheenyhdistämisen käytäntöjä ja kriteerejä on kiristetty monin tavoin, minkä vuoksi perheenyhdistämishakemusten määrä on romahtanut. Toissa vuonna vain yksi jo turvapaikan saaneen lapsen vanhempi pääsi Suomeen.

Perheitä erottavat myös tulorajat, joita on asetettu EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta työn tai opiskelun vuoksi Suomeen muuttaneille vanhemmille. Jos viranomaiset katsovat, että vanhempi tai vanhemmat eivät tienaa riittävästi elättääkseen perheensä, pitää heidän jättää lapsensa kotimaahansa. Esimerkiksi yhden lapsensa kanssa Suomeen muuttavan äidin tai isän nettotulojen pitää olla vuodessa vähintään 18 000 euroa vuodessa. Jos tulotaso ei riitä, lastenhoito ja kasvattaminen jää yleensä sukulaisten harteille. Viime vuonna korkein hallinto-oikeus teki aiheesta ennakkopäätöksen: toimeentulon edellytykset painavat enemmän kuin lapsen etu ja oikeus molempiin vanhempiin.

Maahanmuuttopoliittinen linja on muuttunut käytännössä kuin varkain. Käännytyspäätösten linjasta ei ole käyty näkyvää, asiallista ja painavaa julkista keskustelua.

Tosiasia kuitenkin edelleen on, että turvapaikkaa tai oleskelulupaa hakeneen ulkomaalaistaustaisen lapsen käännyttäminen epäinhimillisiin oloihin on Suomen lainsäädännön ja ihmisoikeussopimusten vastaista. Asiasta säädetään niin perustus- kuin ulkomaalaislaissa. Lastensuojelulaki koskee myös niitä lapsia, jotka hakevat turvapaikkaa tai oleskelulupaa. Niin ikään Suomi on allekirjoittanut YK:n kansainvälisen lapsen oikeuksien sopimuksen, joka turvaa lapsen oikeuden vanhempaan.

Jos toimitaan juridisesti ja eettisesti oikein, pitää käännytyspäätöksissä toimia aina lapsen edun mukaan.

Jokaisella lapsella on oikeus omaan perheeseensä.