Hyvää lukuviikkoa!

Ajankohtaista

Nyt vietetään lukuviikkoa. Tänä vuonna teemana on kohtaaminen. Lukukokemusten myötä maailmat kohtaavat, opimme uutta ja ymmärrys, solidaarisuus sekä empatia kasvavat.
 
Tässä ajassa onkin todella tärkeää nostaa esiin lukutaidon merkitystä ja lukemisen iloa.
 
Lukeminen on aina ollut osa omaani elämää lapsesta asti. Pienenä vanhempani huolehtivat satuhetkistä, joihin kuului aina mahdollisuuksien mukaan suosikkini Peppi Pitkätossu. Minulla todettiin jo ala-asteella lukivaikeus, ja sen takia minua kannustettiin kovasti lukemisen pariin. Näin vanhempana ymmärrän, että se todella kannatti. Rakastuin kirjojen maailmaan ja kirjastossa käynnistä tuli lähes viikoittainen rutiini. Luin joka paikassa, aina kun mahdollista. Välillä jopa taskulampun loisteessa peiton alla, kun valot oli pitänyt sammuttaa. Kesäisin mökillä sadepäivät olivat jo silloin suosikkejani, sillä silloin sai lukea rauhassa sateen ropistessa. Mökillä käsiini tarttui sukumme vanhoja Viisikkoja, Neiti Etsiviä sekä pitkään suosikkina ollut Alcottin Pikku Naisia.
 
Murrosiässä käsissä kuluivat pitkälti dekkarit Agatha Christiestä Patricia Cornwelliin. Isoisän vanhat dekkarit olivat siitä mielenkiintoisia, että punaisella oli alleviivattu virheelliset vinkit ja sinisellä taas oikeat johtolangat.
 
Oikeustieteellisessä opiskellessani kaunokirjallisuus toi hyvää vastapainoa muulle lukemiselle. Lasten synnyttyä pääsi taas sukeltamaan takaisin satujen ja tarinoiden maailmaan.
 
Lukeminen on tutkitusti tärkeää, ja sillä on useita positiivisia yhteyksiä aivojen toimintaan. Lukeminen parantaa työmuistia ja keskittymistä, alentaa stressitasoa sekä rikastuttaa sanavarastoa.
 
Lukutaito on myös oppimisen edellytys ja keskeinen kansalaistaito. Tutkimuksista tiedetään, että lukutaidon kehittymistä voi edistää myös kotona. Siksi lapselle lukeminen on asia, jota meidän vanhempien olisi hyvä tehdä. Lapselle lukeminen tukee puheen- ja kielenkehityksen lisäksi myös mielikuvitusta ja tunteiden käsittelyä sekä myöhempää koulumenestystä.
 
Lapsena todettuun lukivaikeuteen sain paljon tukea. Yhtenä keinona siihen minulle painotettiin, että piti lukea ääneen ja lukea itse paljon. Olin siitä onnellisessa tilanteessa, että sain tukea ja apua niin kotona kuin koulussa eikä lukivaikeus muodostunut esteeksi nauttia lukemisesta ja mahdollisuudesta tavoitella unelmia esimerkiksi oikeustieteen opinnoista.
 
Siksi haluankin lukemisesta puhuttaessa nostaa esiin erilaiset oppijat ja korostaa kuinka merkityksellistä ja vaikuttavaa varhainen havaitseminen ja aikainen tuki ovat näiden pulmien kohdalla.
 
Lukuviikko on vuosittainen valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko, joka tarjoaa tietoa ja sisältöjä lukutaidon ja lukemisen ajankohtaisista kysymyksistä. Lisätietoja saa linkin takaa.