Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon. Tutkimustulokset ovat olleet mairittelevia. Taide on tehokas lääke, on sitten kyse lastensuojelussa tehtävästä kuntouttavasta terapiasta tai muistisairaille ikäihmisille suunnatusta kulttuuritoiminnasta.
Kun ihmiset voivat harrastaa ja toteuttaa itseään, voi koko yhteiskunta paremmin.
Jos haluamme, että kulttuurielämyksiä on tarjolla kaikille, on maksuttomia ja edullisia tapahtumia tuettava riittävästi. Luovuuden ja taiteesta nauttimisen ei pitäisi olla lompakon paksuudesta kiinni. Kaikilla pitää olla oikeus taiteen maailmaan.
Minua huolestuttavat erityisesti koulujen säästöt, jotka kohdistuvat taideaineisiin. Koulu tavoittaa koko ikäluokan ja osallistaa taiteen ja kulttuurin pariin nekin oppilaat, jotka eivät muuten kulttuuriharrastusten pariin pääse. Kaikki perheet eivät pysty tarjoamaan lapsilleen taidekokemuksia. Koulussa oppilaat pääsevät parhaassa tapauksessa itse tekemään ja nauttimaan taiteen tekemisestä ja kokemisesta. Tästä syystä juuri koulun pitäisi pystyä siirtämään sivistyspääomaa lapsille. On selvästi osoitettu, että lapsi kasvaa kulttuurin tuella ja avulla. Esimerkiksi musiikkiharrastuksen on osoitettu kehittävän lapsen oppimis- ja keskittymiskykyä. Musiikkia harrastavilta matematiikka ja kielet sujuvat keskimääräistä paremmin.
Reilumpaa kulttuuria tarvitsevat myös ammattilaiset. Tarvitaan kunnon työpaikkoja. Tarvitaan taiteilijoille oma eläkeratkaisu ja reiluja rahoitusmalleja. Ilman taiteentekijöitä ja kulttuuriin ammattilaisia meiltä muilta puuttuisi paljon ilon aiheita ja olisimme monia elämyksiä köyhempiä.
Kulttuuritapahtumien ympärille muodostunutta lupaviidakkoa pitäisi myös karsia.
Kulttuurin pitäisi kuulua meille kaikille!
Jaa tämä artikkeli