Jokin aika sitten uutisoitiin laajasti Kaakkois-Helsingin ylisuurista päiväkotiryhmistä. Jollaksen ja Laajasalon päiväkotien vanhempainyhdistykset ovat tehneet asiasta yhdessä hallintokantelun Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Kantelun tavoitteena on selvittää, rikkooko Helsingin kaupunki lakia.
Liian suuret päiväkotiryhmät eivät ole yksin Laajasalon ja Jollaksen, eivät edes yksin Helsingin ongelma. Ryhmät pullistelevat myös monissa muissa kunnissa.
Nykyisin lainsäädännössä ei ole asetettu ryhmäkoille rajoja. Vuodesta 1993 lähtien on säännelty vain henkilöstön ja hoidettavien lasten suhdelukua. Yhdellä hoitajalla voi olla lain mukaan neljä alle kolmevuotiasta tai seitsemän kolme vuotta täyttänyttä kokopäivähoidossa olevaa lasta hoivattavana. Osapäivähoidossa olevia lapsia voi yhdellä hoitajalla olla tätä enemmänkin. Ryhmä puolestaan voi olla kuinka suuri tahansa, kunhan hoitajia on riittävästi.
Todellisuudessa yhdellä hoitajalla on varsin usein vahdittavanaan enemmän lapsia kuin laki sallii. Lainsäädännön mukaan lapsimäärä saa olla hetkellisesti liian suuri hoitajien lukumäärään nähden. Nyt kunnissa käytetään hyväksi tätä kirjausta. Henkilöstön sairaslomien ajaksi ei välttämättä palkata sijaisia.
On osoitettu, että liian suuret ryhmät ovat haitallisia lapsen kehitykselle. Lasten stressitaso nousee ja keskittymiskyky heikkenee. Henkilökunnankin jaksaminen on kovalla koetuksella. Hoitajat ja opettajat eivät pysty liian suuressa ryhmässä huomioimaan lapsia yksilöllisesti. Lasten ongelmia ja kiusaamistilanteita on hankalampi huomata isossa ryhmässä.
Toisaalta päiväkotirakennuksia ei ole suunniteltu kovin suuria ryhmiä varten. Hiilidioksidi- ja melutasot nousevat, kun vaikkapa 16 lapselle tarkoitetussa tilassa onkin 29 lasta.
Voiko päiväkotien henkilökunta toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelmaa tällaisissa olosuhteissa?
Ryhmäkokojen määrittelyssä pitäisikin palata osittain vanhaan käytäntöön. Vielä 1980-luvulla säänneltiin enimmäisryhmäkokoja.
Tehy on esittänyt, että alle kolmevuotiaiden ryhmän enimmäiskoko saisi olla 9-12 lasta ja kolme vuotta täyttäneiden 18 lasta. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia puolestaan on vaatinut, että alle kolmivuotiaiden ryhmässä saisi olla korkeintaan 12 lasta ja kolme vuotta täyttäneiden 21 lasta.
Juuri nyt eduskunnan sivistysvaliokunnan syynissä olevaan varhaiskasvatuslakiin on kirjattu Talentian ehdotuksen mukaiset ryhmäkoot. Toivottavasti eduskunta ehtii käsitellä lakiehdotuksen ennen kuin se jää vaalilomalle ensi viikon perjantaina 13. maaliskuuta.
Ryhmien koille pitäisi vihdoin lasten ja työntekijöiden edun nimissä asettaa rajat.
Jaa tämä artikkeli